Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem-Lieutenance de Belgique - Ridderorde van het Heilig Graf–Landscommanderij België
https://ordredusaintsepulcre.be/Begin-van-de-olijvenoogst-in-Getsemani
        Begin van de olijvenoogst in Getsemani

Begin van de olijvenoogst in Getsemani

JERUZALEM – Op zaterdag 17 oktober is op de Olijfberg de olijvenoogst gestart. Dit vormt voor tal van vrijwilligers een uitgelezen kans om letterlijk “in de voetsporen van Christus” te werken.


  • Télécharger l'article au format PDF Imprimer cet article
  • Ordre Equestre du Saint-Sépulcre de Jérusalem - TD
  • 23 oktober 2015
  • réagir
  • 0 stem

De tuin van Getsemani – ook wel de Hof van Olijven genoemd – is een van de meest karakteristieke plaatsen van Jeruzalem. Het is een zo goed als verplichte halte voor alle pelgrims die van over de hele wereld in de voetsporen van Christus het Heilig Land willen bezoeken.

Het is ook van hier dat elk jaar onder leiding van de Custode op Witte Donderdag de processie naar de kerk van de Heilig Petrus in Gallicantu vertrekt. Deze kerk werd opgetrokken op de plaats waar Jezus destijds de nacht in gevangenschap heeft door gebracht.

De Hof van Olijven, die achter de kerk is gelegen, telt enkele eeuwenoude olijfbomen, waarvan het bijzondere precies is dat ze alle hetzelfde DNA hebben. Er wordt beweerd dat de moederboom, die het enten heeft mogelijk gemaakt, er reeds was tijdens de nacht toen Jezus er zich bij het begin van zijn lijdensweg terugtrok om te bidden.

Enkele van de oudere planten, die nog uit de tijd van de kruistochten dateren, staan hier nog steeds zij aan zij met olijfbomen die aan de hoede van de Franciscanen zijn toevertrouwd. Het onderhoud ervan wordt door de communauteit van de paters verzekerd. Deze worden hier bij de snoei en bij de olijvenoogst door tal van vrijwilligers bijgestaan.

Het is in dit park van 1.200m² dat er zich zaterdag vrijwilligers uit zowat 15 verschillende landen hebben verzameld om met de pluk van de olijven te beginnen. Allen werden uitgenodigd om te komen helpen en zo enige tijd in de voetsporen van Christus door te brengen. Naast de materiële kant van de oogst, ziet pater Diego, die hiervoor verantwoordelijk is, tegelijk ook een spirituele dimensie aan de zaak: “het is bijkomend een gelegenheid om Jezus op het terrein te volgen.”

De olijftak, symbool voor de vrede, spoort de vrijwilligers aan om voor de vrede in het Heilig Land te bidden. Pater Diego: “Wij komen hier samen om de woorden van Christus na te volgen. Hij wil ons samen brengen, zoals een kloek haar kuikens onder haar vleugels verzamelt (Mt. 23, 37-39).”

De olijven worden naar de Abdij van Latrun gebracht om er olie uit te persen. Deze is bestemd om verkocht te worden. Zij zal door de paters van de religieuze communauteiten in het Heilig Land geconsumeerd worden. Een ander deel van de olie uit de oogst zal tijdens de Goede Week gewijd worden. Deze Heilige Olie wordt dan naar de parochies van het Patriarchaat gestuurd, alsook naar heiligdommen over heel de wereld.

De vrijwilligers zullen elkaar gedurende de hele week aflossen om de vruchten van een bijzonder vruchtbaar jaar te oogsten.

Thomas Charrière pour www.lpj.org
Vertaling l.d.s.

Réagir à cet articleRéagir à cet article

Een bericht, een commentaar?

vooraf modereren

Let op: je bericht verschijnt pas wanneer het gelezen en goedgekeurd is.

Wie ben je?
Vul hier je commentaar in

In dit formulier kun je de SPIP-codes {{gras}} {italique} -*liste [texte->url] <quote> <code> en HTML codes <q> <del> <ins> gebruiken. Om een nieuwe paragraaf te maken laat je gewoon een paar regels leeg.Algemeen

newsletter